Intervju med Steffanina og Alexa!


Avbildet: f.v. Dana Alexa (profesjonell danser og gjest hos Bølgen), Linda A. Thommesen (innehaver og pedagog), Christina Louise Markhus (innehaver og pedagog), Matt Steffanina (profesjonell danser og gjest hos Bølgen)


Vi ved Bølgen var utrolig heldige da vi 14.-15. februar fikk besøk av LA-danserne Matt Steffanina og Dana Alexa, som holdt til sammen åtte kurs under en fantastisk workshop. Garderobene var fulle av spente dansere fra alle aldere, både gutter og jenter, som virkelig fikk presset sine danseferdigheter til det ytterste i løpet av timene deres. Vi tok en prat med de eksklusive gjestene våre, som blant annet avslører at de gjerne vil komme tilbake.

Fantastisk sted

Utenfor vinduene i turnhallen daler snøen, og temperaturen i lufta er godt under null. Likevel har gjestene fått et svært godt inntrykk av både omgivelsene og danserne her:

- Det er veldig vakkert! starter Matt.
- Det har også vært veldig kaldt, men vi elsker den lille byen, maten, og folkene. Alle danserne har vært så snille og inviterende. Det har virkelig vært fantastisk! Vi vil garantert komme tilbake til sommeren, og se stedet i dagslys når alle er ute i båtene!

- Danserne er veldig flinke, faktisk,  smiler Dana imponert.

De profesjonelle danserne er vant til å jobbe med ungdommer fra forskjellige ferdighetsnivåer, men er imponerte over motivasjonen og det harde arbeidet de norske danserne legger ned i koreografiene deres:

- De plukker opp koreografi en smule tregere, men motivasjonen og ønsket om å lære er ekstremt stort. Og de jobber så utrolig hardt, at selv om de sliter litt på begynnelsen, så er forbedringen mot slutten hundre ganger bedre. Og personligheten deres skinner igjennom, du ser at de elsker det, og at de gir alt. Vi presser dem veldig, så de danser på et ekstremt høyt nivå. Helt fantastisk!

 

Gode tips til engasjerte unge

- Jeg vil si at man alltid må prøve å jobbe hardere enn man tror at man kan i timene, tipser Matt.
- Også når du har fri. Så når du er i klasse, og virkelig vil forbedre deg raskt, må du utnytte hvert eneste minutt. Du må danse sterkt. Selv når du blir sliten kan du ikke bli lat. Du må fortsette å presse deg selv. Og når du kommer hjem eller har en helg eller ferie, kan du gå på internett og lære fra videoer med veiledninger. Det er alltid muligheter til å fortsette å lære mer og bli bedre. Hvis det virkelig er noe du vil forbedre raskt, må du presse deg hardere, istedenfor å bare ta en klasse nå og da, oppfordrer han.

- Mitt tips må være at en danser ikke må bli motløs. Dans er så mentalt, nesten mer enn fysisk, så når du er i klasse og noe er utfordrende, burde du ikke hakke ned på deg selv, og tenke at du ikke greier det eller ikke er flink nok. Ikke gå den veien, tilføyer Dana.
- Tenk mer i retningen av hva du må gjøre for å oppnå det du vil. Ikke få dårlige følelser, for dans handler om å føle seg bra! Så omfavne utfordringene, og alltid ha det gøy! påminner hun.

Matt Steffanina har over hundre koreografivideoer lagt ut på YouTube, og over 700 000 abonnementer. Tross det høye antallet danser som allerede er laget, går de ikke tomme på inspirasjon og motivasjon. Men, hva de inspireres av er ikke enkelt å svare på:

- Oh, man! Der varierer! Vanligvis er det sangen: vi finner en sang vi liker, Matt hører på den, og gjør litt free style, leker litt med den, ler hun.
- Det er mest musikken, tror jeg, som inspirerer oss. Men, turer slik som denne inspirer oss også. Vi oppdager nye dansere og nye måter å bevege seg på, som vi kanskje ikke ville tenkt på. Så det er vel litt av alt.

- For meg er det definitivt free style! fortsetter Matt.
- Jeg elsker free style. Jeg mener at det for meg er den beste måten å komme på nye ideer - ved å ikke tenke, bare danse. Jeg ser på mange dansere og videoer, og bare det å se mye forskjellig og deretter dra til studioet og gjøre free style, er for meg den beste måten å lage nye koreografier på, sier han engasjert. 

Favorittkoreografier

- Jeg digger å danse koreografien til «Ayo» som vi nettopp lærte bort i en av klassene her. Det er min favorittsang akkurat nå, så hver gang jeg har en favorittsang, og det er en dans til den, er det antageligvis min favoritt. En annen favoritt er dansen til «Rude» av Magic, rett og slett fordi det er en sang som ikke mange ville sett på som passende til popping. Det er en fin sang, og jeg hadde en veldig fin tid med å finne lyder og rytmer som er litt annerledes fra en «hiphopsang» som man vanligvis ville koreografert til, forteller han.

- Jeg elsker alle stykkene vi lager, ler Dana.
- Jeg sier alltid at- «Å, denne er min favoritt», men når en ny dans er ferdig endrer jeg som oftest mening og sier at den nye er min favoritt, så jeg liker alle egentlig.

 

Forloveden er hennes favoritt

- Favorittdanseren min er definitivt Matt. Du vet at du er min favoritt! smiler hun og ser på forloveden.
- Men, han liker ikke hvordan jeg danser, for han er så glad i isolasjoner, og han misliker at jeg danser så stort. Ja, det gjør du! sier hun, og ser strengt på han som nå står og fniser.

 

«Da blir det LA!»

Matt og Dana er begge bosatte i LA, og mener at det er i nettopp denne byen at dansemiljøet er det beste for de mest avanserte danserne:

- Jeg tror det kommer an på hva du vil oppnå. Hvis du er interessert i å jobbe som danser er egentlig LA det eneste alternativet akkurat nå. Dette med tanke på booking, og å møte andre dansere som aktivt jobber innenfor området. LA er der hvor alle oppholder seg, mener Dana.
- Men, hvis du kun vil trene fordi du elsker å danse, og bare vil forbedre deg selv, er det andre alternativer å prøve seg på. Du kan for eksempel dra til New York i en uke og bare trene og jobbe med noen av koreografene der, eller du kan reise til London, eller til og med Tokyo. Det er noen andre byer i verden som er dyktige innenfor dansingen, men den beste pakken får du kun i LA.

- Grunnen er, at nesten alltid hvis det er en flink lærer i London, Tokyo eller Australia, så flytter de til LA på et eller annet tidspunkt, eller er innom en tur, legger Matt til.

 

Lang erfaring og hardt arbeid

- Jeg begynte å danse i en alder av tre år i New York, forteller Dana.
- Jeg var derfra, så det var der jeg holdt på frem til for fire år siden, da jeg flyttet til LA og begynte min profesjonelle karriere. Så jeg har vært en danser størsteparten av livet mitt. Jeg danset mye i et lite studio, fikk ikke den beste undervisningen, og trodde egentlig ikke at jeg ville mestre dansen på et profesjonelt nivå, forteller hun oppgitt.
- Men, så dro jeg på universitetet og savnet det så mye at jeg måtte prøve. Så alt i alt har det vel vært rundt fire år med virkelig intens, profesjonell trening.

- Jeg var litt eldre, 18 år, når jeg begynte å danse i Virginia, en veldig liten by, begynner Matt.
- Jeg begynte med free styling, litt breaking, og deretter lagde jeg noen koreografier for moro skyld. Så sparte jeg litt penger, og dro årlig på kurs i rundt fem år, inntil jeg bestemte meg for å flytte til LA. Da jeg kom dit var jeg veldig dårlig til å koreografere, men etter seks måneder med klasser hver dag, fanget jeg opp teknikker raskt.

- Han var alltid veldig atletisk da, drev på med sport, skateboarding osv. Jeg har aldri sett han gjøre noe dårlig, opplyser Dana.

- Matlaging? avslutter Matt latterfylt, og vi takker for intervjuet.

 

Vi vil gjerne takke gjestene våre for en fantastisk workshop og et flott besøk!

 

Skrevet av
Emma Sofie Nordhus (elev)
for Bølgen Dansestudio

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentarVi ønsker alle velkommen til Arendals nye dansebølge!

Bølgen Dansestudio vil være et friskt pust på Sørlandet hvor danseglede og utvikling står i fokus. Vi gir elevene våre nye muligheter og utfordringer, fra første lek med dans og helt frem til proffesjonelle dansere. Med inspirerte, faglærte og dyktige pedagoger setter vi igang i flotte sentrale lokaler.

På denne bloggen vil det jevnlig legges ut innlegg, hvor man kan lese om alt fra intervjuer av elever, gjester, og pedagoger, til nyheter om studioet. Man kan også se bilder fra klasser og arrangementer.


Årets timeplaner:


Kategorier

Arkiv

hits